Hieronder zijn enkele blogs te vinden die van mijn hand zijn. Hierin geef ik een kijkje in mijn werk als kinder en jongerencoach. En deel ook kennis en ervaring.

Puberbrein

Zo is er de frontale cortex de plek waar onder andere het leren en nieuwe informatie word opgeslagen. De cortex ontwikkelt zich verder, sommige stukken rijpen zich sneller dan andere. Het helpt je zodat, je steeds ingewikkelde dingen kunt begrijpen op bv school. Plannen is iets wat nog erg lastig is. Het stukje cortex wat daarvoor nodig is is nog niet helemaal af. En toch word er van je verwacht dat je plant en begrijpt wat er tegen je gezegd word.

De hypothalamus zorgt ervoor dat je puberhormonen worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor de vele veranderingen in het lichaam van de puber. Groei, krijgt schaamhaar, meisjes worden ongesteld, jongens krijgen een natte droom. Maar hormonaal gebeurt er ook wat met je gevoelens en emoties. Daardoor kun je je chagerijnig voelen of boos worden.

Dan is er nog de perfrontale cortex. Die helpt je bij het sturen en focussen. Deze is nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor komt het dat je soms dingen doet waarbij je achteraf denkt dit had ik beter niet kunnen doen of zeggen. Maar het is ook het deel waardoor het nog niet goed lukt om een opdracht in stukken uit te voeren. Je raakt er door in verwarring.

Voor ouders is er veel te lezen over de ontwikkeling van het puberbrein. Er zijn tal van leuke boeken. Dan is er nog de site van de herstenstichting waarop ook leuke informatie terug te vinden is.

Een aantal tips: formulier je opdracht helder en duidelijk. Niet te veel vragen aan je puber. Heb begrip voor het feit dat hij/zij alles niet in een keer begrijpt. Wanneer je puber ineens heel boos of chagerijnig reageert. Kijk dan naar je puber met ogen van begrip. Er verandert zoveel ze kunnen er niet altijd wat aan doen.